Het leven van alledag

Het leven van alledag

Sabine Zuidhoek ” Al langere tijd ben ik betrokken bij een gezin dat bestaat uit een vader, moeder en 4 dochters. Zoals de meeste gezinnen zijn er veel zaken die aandacht vragen. Zij merkten dat die veelheid van dingen hen afleidde van elkaar.  Het leek ouders goed om hun relatie wat meer op de kaart te zetten en daaraan te werken. Want zij zien duidelijk dat zij de basis vormen van hun gezin; als het goed gaat met hen, gaat het beter met de kinderen. 

Elkaar zien en horen
In onze gesprekken bleek dat ouders zich niet altijd gezien en gehoord voelen door elkaar. De drukte van het alledaagse leven nam het soms over, met de nodige problemen die aandacht vroegen. Het stel ontwikkelde samen – ongewild- een patroon, dat niet bijdroeg aan de rust in huis. Ze gaven elkaar verwijten, lieten aan elkaar zien hoe erg ze hun best deden maar hadden beide niet meer de ruimte het te zien van de ander. De stress nam het dan soms over, wat betekende dat emoties hoog opliepen. En omdat beiden het lastig vinden om met emoties om te gaan, ontstond nog meer onbegrip naar elkaar toe. 

Het patroon onderzoeken
In onze gesprekken onderzochten we het patroon tussen hen. We namen de tijd om te ontdekken waar zij vandaan kwamen, hoe zij zijn opgevoed en wat zij hebben meegekregen. Met die kennis hebben we samen stap voor stap het patroon ontleed, zodat zij beter zagen wat er precies gebeurde. 
Daarmee konden ze aan de slag. Ze leerden wat meer vragen te stellen aan elkaar, een gesprek te voeren, in plaats van elkaar verwijten te maken. Ze konden samen wat meer de rust bewaren, wat meer zorgen voor elkaar. Het blijft in een gezin met 4 kinderen een zoektocht om goed voor de kinderen, de relatie, jezelf te zorgen en alle ballen tegelijk hoog te houden. 

Bewustzijn 

Het koppel is zich bewust van deze uitdaging en probeert steeds bewuster de keuzes te maken die hen verder helpen. Natuurlijk lukt het nog niet altijd om het anders te doen maar door samen te oefenen en het gesprek te voeren kunnen ze stapjes maken naar de relatie die zij willen. En kunnen zij de ouders zijn die ze willen zijn voor de kinderen, ondanks de hoeveelheid uitdagingen van alledag.   

Verstevigen
Ze willen nog verder op zoek om hun relatie nog sterker te maken en te verstevigen. Hun ouderschap sterker te maken, voor de kinderen. Ze willen leren wat ervoor zorgt dat zij heftig worden geraakt in hun emoties, hoe om te gaan met hun pijn uit het verleden, in het hier en nu in relatie tot elkaar en de kinderen. 

Grip op het proces 

Zij en ik hebben een goede samenwerking: we kunnen met elkaar lachen, kritisch zijn naar elkaar en veel moeilijke dingen met elkaar bespreken zodat het stel verder komt. Na afloop van ons gesprek, stuur ik altijd een samenvatting van ons gesprek, zodat we ook weten waar we zijn en hoe we verder kunnen gaan als we elkaar weer zien. Het koppel kan daarmee ook thuis nog eens terughalen wat we besproken hebben en daarover met elkaar in gesprek. Zo blijft hetgeen wat we aan het doen zijn, goed op ons netvlies. “