Een goede basis, leg je samen

Een goede basis, leg je samen

Heleen van der Wel: Ik ben betrokken bij een pleeggezin, dat merkte dat goede wil en een warm hart alleen toch niet voldoende zijn om een succes van hun gezin te maken. Deze pleegouders zijn kinderloos als gevolg van leukemie wat vader op 16-jarige leeftijd heeft gehad. Zij hebben hun kinderwens omgezet in een plek voor 3 pleegkinderen die in hun gezin veel steun en warmte ontvangen.

Maar in de loop der tijd ontstonden toch problemen. Ze kwamen bij mij met vragen over het gedrag van één van de kinderen, tegelijk waren er ook zorgen over de andere twee kinderen. Deze pleegouders durfden al snel in onze gesprekken te kijken naar hun eigen rol. Ouderschap – en voor pleegouders is dat niet anders – doe je samen. Als er in de verbinding tussen de ouders iets mis is, voelen kinderen dit feilloos aan. Ouders zijn de basis van de veilige haven die zij nodig hebben om groot te groeien.  

Bij dit koppel bleek dat zijn ziekte op jonge leeftijd nog steeds vaak extreme vermoeidheid veroorzaakte. Een vermoeidheid die hij slecht kon accepteren en ook grote consequenties had voor het hele gezin. In de loop der tijd lukte werd het gespreksonderwerp steeds gevoeliger en gingen ze het vermijden. Dit tastte de verbinding tussen hen aan. Zij voelde zich niet gezien in haar bezorgdheid, hij wilde haar bezorgdheid niet zien. In de therapie hebben we de tijd genomen dit onderwerp te verkennen en heb ik hen geholpen weer vragen te stellen aan elkaar. Door weer in gesprek te zijn kwam de ontspanning tussen beide en werd hun band weer hechter.  

De verandering werd ook zichtbaar voor de pleegkinderen. De warme, stevige band die ouders nu weer hebben, geeft de kinderen een gevoel van veiligheid. En voor alle kinderen is veiligheid een voorwaarde om op zichzelf te kunnen vertrouwen en hun eigen problemen op te lossen. 

Daar waar mensen door pijn afstand van elkaar nemen, kunnen wij ze helpen de afstand weer te verkleinen. Dat maakt mijn werk zo de moeite waard.