De taal van de liefde wordt niet altijd verstaan

De taal van de liefde wordt niet altijd verstaan

Wat is nu de essentie van je rol als relatietherapeut vroeg iemand me laatst. Nu is elke therapiesessie zo verschillende als de mensen die ik behandel, maar een essentie zit in het vertalen. Als therapeut ben ik vaak een tolk die koppels helpt elkaar weer te verstaan en te begrijpen.   

Een tijdje geleden werkte ik met een stel waarvan de vrouw een chronische ziekte heeft waarvoor ze haar leven lang medicatie moet slikken. Elke medicatie heeft bijwerkingen en haar medicijnen tasten alle slijmvliezen van haar lichaam aan. Het gevolg is dat vrijen voor haar pijnlijk is geworden. Voor beide partners heeft dat veel consequenties waar ze ieder anders mee omgaan. De vrouw voelt zich schuldig en te kort schieten, de man heeft het gevoel dat hij opdringerig is én hij is gefrustreerd omdat hij niet “aan zijn trekken komt”. Het gesprek hierover is moeilijk, de taal ontbreekt en de emoties zijn verwarrend. Ze spreken beide een taal die de ander niet verstaat. De man is van nature zeer lichamelijk. Hij praat met zijn hele lichaam, raakt mensen aan, knuffelt graag en veel. Zij is veel verbaler en verstandelijker in haar manier van uiten. Hij werd onzeker van haar fysieke problemen, werd voorzichtig in zijn lichamelijkheid. Zij vertaalde zijn afstand als afwijzing van haar als vrouw en liefdespartner. Zo ontstond een patroon waarbij zij steeds minder in contact elkaar stonden.

In de therapie merkte ik al gauw dat zij beiden heel anders communiceren, zij meer in woorden, hij meer in gebaar en fysiek contact. Door de communicatie te vertalen en inzichtelijk te maken hoe de boodschap van de een overkomt bij de ander konden zij elkaar weer begrijpen. Door met elkaar te praten, maar ook oefeningen te doen in (fysiek) contact maken leren zij langzaam elkaars taal weer spreken. Met kleine tussenstappen vergroten we het contact, op zijn manier en op haar manier. Prachtig om te zien hoe zij elkaars taal weer leren spreken en verstaan en zo stap voor stap de warmte terugvinden.